spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Hydrochinon

Hydrochinon (benzeno-1,4-diol) to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli o wzorze C6H4(OH)2. Cząsteczka hydrochinonu zbudowana jest z pierścienia benzenowego, do którego przyłączone są dwie grupy hydroksylowe. Hydrochinon wykazuje właściwości redukujące, dlatego jest stosowany w laboratoriach fotograficznych w wywoływaniu filmów czarno-białych. Jest także dodawany jako stabilizator do farb, lakierów, paliw i olejów silnikowych. Jako przeciwutleniacz jest szeroko stosowany w produkcji karmy dla zwierząt, leków, niektórych tworzyw sztucznych (gumy i plastiki, m. in. polieteroeteroketon - PEEK) oraz przy obróbce futer. Hydrochinon może powodować depigmentację skóry, co jest wykorzystywane w usuwaniu przebarwień skórnych.

Hydrochinon w kosmetykach

INCI*: HYDROQUINONE
*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków. W takiej postaci nazwa substancji występuje w opisie składu kosmetyku.

W Unii Europejskiej hydrochinon jest dopuszczony jedynie do stosowania w sztucznych paznokciach (zastosowanie wyłącznie przez przeszkolony personel), inne zastosowania hydrochinonu w kosmetykach są zakazane. W sklepach internetowych spoza UE oferowane są niekiedy produkty do stosowania na skórę zawierające hydrochinon, między innymi żel rozjaśniający Neostrata™ HQ Skin Lightening Gel, zawierający hydrochinon w stężeniu 2%.

INCI*: ARBUTIN; ALPHA-ARBUTIN; ARCTOSTAPHYLOS UVA URSI LEAF EXTRACT
*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków. W takiej postaci nazwa substancji występuje w opisie składu kosmetyku.

Arbutyna jest glukozydem hydrochinonu, który w organizmie ulega hydrolizie z uwolnieniem hydrochinonu. Proces rozkładu arbutyny do hydrochinonu zachodzi między innymi na skórze pod wpływem fizjologicznej flory bakteryjnej. Arbutyna jest aktualnie dopuszczona bez ograniczeń do stosowania w kosmetykach. Ponadto arbutynę zawiera między innymi mącznica lekarska (Arctostaphylos uva-ursi), również dopuszczona do stosowania w kosmetykach. Osoby uczulone na hydrochinon powinny zatem unikać kosmetyków zawierających oba wymienione składniki.

Kosmetyki zawierające arbutynę lub mącznicę lekarską:

  • Dermacos Anti-Spot™ krem ochronny do twarzy na dzień zapobiegający powstawaniu przebarwień, SPF 30 zawiera ekstrakt z liścia mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi), który jest źródłem arbutyny.
  • Flos-Lek Pharma Dermo Expert™ koncentrat wypełniający zmarszczki zawiera ekstrakt z liścia mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi), który jest źródłem arbutyny.
  • Flos-Lek Pharma Dermo Expert™ White & Beauty zawiera ekstrakt z liścia mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi), który jest źródłem arbutyny.
  • FlosLek Laboratorium™ krem wybielający przebarwienia zawiera ekstrakt z liścia mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi), który jest źródłem arbutyny
  • FlosLek Laboratorium™ Hand Care, przeciwstarzeniowy krem do rąk zawiera ekstrakt z liścia mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi), który jest źródłem arbutyny
  • Green Pharmacy™ nawilżający, rozjaśniający krem do rąk i paznokci, żurawina zawiera ekstrakt z liścia mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi), który jest źródłem arbutyny
  • Oceanic™ żel silikonowy na blizny zawiera ekstrakt z liścia mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi), który jest źródłem arbutyny
  • Receptury Babuszki Agafii™ czarne mydło, 37 ziół zawiera ekstrakt z liścia mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi), który jest źródłem arbutyny

Hydrochinon w lekach

Następujące produkty zawierają związki, które w organizmie mogą ulec rozkładowi do hydrochinonu:

  • Monobenzone VIS™ maść zawiera monobenzon, czyli eter monobenzylowy hydrochinonu
  • Liston™ na kamienie kapsułki zawierają ekstrakt z liścia mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi), który jest źródłem arbutyny
  • Urofort™ płyn doustny zawiera ekstrakt z liścia mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi), który jest źródłem arbutyny

Hydrochinon w żywności

Majeranek (Majorana hortensis) zawiera arbutynę, która w organizmie jest rozkładana z uwolnieniem hydrochinonu.

Synonimy oraz nazwy w innych językach: hydrochinon; benzeno-1,4-diol; hydroquinone; benzene-1,4-diol; quinol; Arbutin; Arbutyna; α-glukozyd hydrochinonu; Arctostaphylos Uva Ursi Leaf Extract; Bearberry Leaf Extract; 4-Hydroxyphenyl-beta-D-glucopyranoside; arbutin; CAS# 123-31-9; CAS# 497-76-7 ; CAS# 84776-10-3.

Substancja testowa: Hydrochinon 1% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. H-007)

Autor opisu: profesor dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

uczulacze od A do Z

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 2 December 2018.

sprawdz