spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Nadsiarczan amonu

Nadsiarczan amonu to składnik utleniaczy do włosów i innych wybielaczy, a także olejków odbarwiających i pielęgnujących. Stosowany jest jako odczynnik w chemii analitycznej, a także w galwanizacji i produkcji skrobi rozpuszczalnej. Jest reduktorem i spowalniaczem w obróbce chemicznej fotografii. Nadsiarczan amonu bywa stosowany w leczeniu drożdżycy.

Może powodować powietrznopochodne kontaktowe zapalenie skóry.

Nadsiarczan amonu w kosmetykach

INCI*: AMMONIUM PERSULFATE

*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków.

Synonimy oraz nazwy w innych językach: Diammonium peroxodisulphate; diamonu nadtlenosiarczan; Ammonium Peroxodisulfate Diammonium salt, Diammonium Peroxodisulfate, Peroxydisulfuric acid; Persulfate d'ammonium; CAS# 7727-54-0.

Substancja testowa: Nadsiarczan amonu 2,5% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. A-011)

Autor opisu: profesor dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

uczulacze od A do Z

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 2 December 2018.

sprawdz